vineri, 6 ianuarie 2012

Biserica ''Sfantul Nicolae'' din Piscani-Arges

                                                          
   
       Biserica veche din piscani
     Biserica veche din Piscani a fost construita intre anii 1534-1536,cu sprijinul lui Vlaicu mare Logofat Piscanul.
Ctitorul principal este , dupa cum spuneam, marele Logofat Vlaicu ,care stapanea mai mult de jumatate din satul Piscani.
"Faraonicul" edificiu a fost construit din caramida bine arsa si bolovani de rau , de catre mesteri priceputi alesi cu grija de catre influentul ctitor.
       Biserica "Sfantul Nicolae" din Piscani monument istoric din secolul al XVI-lea
     In ansamblu , imobilul bisericii "Sfantul Nicolae" din Piscani , este construit , pe locul unui alt lacas de cult mult mai vechi , din caramida bine arsa , avand ca adaos mortar din var cald , nisip si pietris marunt.
Biserica din Piscani este construita sun forma de nava . in plan dreptunghiular.
       Clopotul bisericii
     Clopotul este confectionat din bronz si argint industrial , avand un sunet deosebit , strident si placut la auz.
Anul fabricatiei este 1883 si afost turnat in atelierul fratilor Hagi Vasiliu din Pitesti , cum rezulta din inscriptia din jurul acestuia "FRATII HAGI VASILIU-PITESTI , 1883".
A fost cuparat special pentru biserica din Piscani de catre Serban Boncescu , un om foarte intreprinzator pentru  vremea lui , deceda tin in anul 1904. Clopotul pe care l-a avut biserica inainte de a fi cumparat cel din zilele noastre de catre Stefan Boncescu , se spune ca fiind prea greu de urcat in clopotnita , a fost donat bisericii din Racovita , iar de la aceasta fiind rechizitionat de nemti in timpul ocupatiei germane din 1916-1918.
      Continuitatea bisericii
    Deposedata  de mosie si lipsita de sprijinul necesar al ctitorilor biserica din Piscani era , pe la sfarsitul secolului al XIX-lea , intr-o stare deplorabila. Cutremurele de pamant din 1802 , 1836 si 1830 etc. produsesera edificiului "rani" adanci in mai tot zidul bisericii , iar sindrila de pe acoperis era complet deteriorata. Cu eforturi imense preotul Neagoe Predescu(1851-1871) reuseste sa faca acoperisul in intregime inlocuind si turla-clopotnita din zid , deteriorata , cu alta din lemn.
        In anul 1907 , cu sprijinul boierului Constantin Crasan , s-a realizat incingerea imobilului bisericii cu doua randuri de sine metalice.
 Lucrarile de restaurare a bisericii au inceput efectiv la 1 septembrie 1936 , acestea incheindu-se la 28 septembrie 1937.
         Alte lucrari de restaurare a edificiului sau mai facut dupa anul 1937 , atunci cand a devenit parohie , intre anii 1957-1959 , iar intre anii 1974-1977 , restaurare , a fost construita terasa din beton di fata bisericii , iar in 1978 a fost ridicat Monumentul Eroilor piscaneni cazuti pe campurile de lupta pentru apararea patriei.
        Incepand cu anul 2004 , ajungand intr-o stare deplorabila , biserica este intr-o continua restaurare. A fost restaurata si emblematica pictura si in plus a fost cumparat si un frumos candelabru cu 70 de lumini.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu